Nuoret ja rippikoulu
Jaksaminen leirityössä, neuropsykiatriset häiriöt, sukupuolisensitiivisyys, muuttuva maailma, mielenterveys… Nuoriso- ja rippikoulutyö kohtaavat koko ajan uusia haasteita ja ovat jatkuvasti muutoksessa. Haluamme tukea nuorten parissa työskenteleviä tarjoamalla asiantuntevaa, ajankohtaista ja innostavaa koulutusta.
Koulutuksissamme otamme huomioon rippikoulutyön ja työntekijöiden moniammatillisuuden. Suunnittelemme koulutukset niin, että niistä hyötyvät kaikki, olipa osallistuja kokematon kesätyöntekijä taikka vuosikymmenten kokemuksella varustettu riparikonkari. Osaamme auttaa myös varhaiskasvatuksen ja diakonian ammattilaisia valjastamaan oman ammattitaitonsa rippikoulutyön käyttöön.
Rippikouluteemaisessa tilauskoulutuksessa koko työyhteisö pääsee yhdessä tutustumaan valittuun teemaan samalla vahvistaen seurakunnan yhteistä näkyä juuri teidän rippikoulutyöstänne.
Tarjoamme monenlaisia koulutuksia rippikouluun ja nuoriin liittyen. Alla muutamia esimerkkejä koulutustemme teemoista ja sisällöistä.
Ajankohtaisia koulutuksia
Sukupuolisensitiivinen työote ja moninaisuuden kohtaaminen seurakunnassa
Mitä on sukupuolisensitiivinen työote seurakunnassa? Koulutuksessa työyhteisö hankkii osaamista, miten sukupuolen ja seksuaalisuuden kohtaaminen on luontevaa ja miten on hyvä toimia esimerkiksi leireillä, jotta seurakunnassa olisi turvallisempaa kaikille.
Työntekijän voimavarat leiritoiminnassa
Leirityö on yleensä antoisaa, mutta se voi olla myös kuormittavaa. Koulutuksessa pääset pohtimaan omia voimavarojasi ja jaksamisen keinojasi sekä leirityön kuormittavia asioita työyhteisösi kanssa. Mitä asioita voidaan ratkaista yhdessä, mihin voit vaikuttaa itse? Millaisessa muutoksessa leirityö on?
Nuoren seurakunnan veisukirja 2025
Tammikuussa 2025 ilmestyvä uusi veisukirja innostaa musisoimaan yhdessä! Rippikoulun ja nuorisotyön klassikkolaulujen rinnalle nostetut uudet biisit ovat koulutuksen keskeistä sisältöä. Koulutuksessa tutustutaan uusiin NSV2025:n lauluihin hyödyntäen monipuolisesti musiikkikasvatuksen pedagogisia menetelmiä.
Nuoren hyvinvoinnin ja resilienssin tukeminen
Toiminnallisia keinoja nuoren mielen hyvinvoinnin tukemiseen rippikoulussa
Miten rippikoulussa pärjätään erilaisten mielenterveyden haasteiden kanssa? Millaisten toiminnallisten menetelmien ja käytännön ratkaisujen kautta tuetaan nuorten mielen hyvinvointia? Tilaa seurakuntaasi tai rovastikuntaasi koulutus, jossa opit ohjaamaan turvallista ja nuoria kannattelevaa rippikoulua.
Ammattilainen nuoruusiän konfliktien selvittäjänä
Nuoruusikä on erityinen kehitysvaihe. Miten se vaikuttaa konflikteihin ja niiden selvittelyyn? Miten ammattilainen voi hyödyntää dialogista ja restoratiivista lähestymistapaa konfliktien selvittelytilanteessa? Koulutuksessa saat tilannekuvan nuoruusiän konflikteista ja tutustut tapoihin kohdata nuori, puuttua konfliktitilanteisiin sekä selvittää niitä nuorten ja tarvittaessa huoltajien kanssa.
Nepsytietoinen työote seurakunnan nuoriso- ja rippikoulutyössä
Miten vahvistaa työntekijän valmiuksia tunnistaa ja tukea nepsypiirteisiä nuoria seurakunnan nuoriso- ja rippikoulutyössä? Koulutuksessa keskitytään käytännön toimintatapoihin, joiden kautta neurokirjon moninaisuus tulee ammatillisesti huomioiduksi.
Nepsy-lasten ja –nuorten kohtaaminen seurakunnassa
Mitä ovat yleisimmät neuropsykiatriset häiriöt ja miten ne ilmenevät? Miten muokata toimintaympäristöä tukemaan tunteiden säätelyä, viestintää ja toiminnanohjausta? Koulutuksessa opitaan taitoja tukea nepsy-lapsia ja -nuoria seurakunnan toiminnassa.
Nuorten mielen hyvinvoinnin tukeminen rippikoulussa
Koulutuksessa tarkastelet kokonaisvaltaisesti mielen hyvinvoinnin tukemista rippikoulussa. Mielen hyvinvoinnin edistämisen toimintatavat tukevat kaikkia nuoria kasvussa kohti aikuisuutta. Lisäksi perehdyt taitoihin, joiden avulla voit toimia vaativissa tilanteissa viisaasti: kohdata mielenterveyden häiriöitä sekä kriisitilanteita. Näitä kaikkia katsotaan seurakunnan työntekijän ja rippikoulun näkökulmista jäsentäen, millaisia tekoja ja valintoja omassa työssä ja seurakunnassa voi tehdä nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi.
Rippikoulun kehittäminen seurakunnassa
Rippikoulun pedagoginen kehittäminen
Millaista pedagogista kehittämistä seurakuntasi rippikoulussa tarvitaan? Tässä koulutuksessa opitaan hyödyntämään osallistavia ja toiminnallisia menetelmiä monipuolisesti nuorilähtöisen rippikoulun suunnittelussa ja toteutuksessa.
Rippikoulu uutena työtehtävänä
Töihin rippikouluun – mitä se tarkoittaa? Mitä rippikoulusta pitäisi oppia itse? Entä miten toimia nuorten kanssa? Koulutuksessa tutustutaan rippikoulusuunnitelman keskeisiin sisältöihin ja rippikoulun erityispiirteisiin. Koulutuksessa pohditaan myös, miten omaa ammattitaitoa voi hyödyntää rippikoulussa.
Rakenna seurakuntasi rippikoulupolkua
Miten nuorilähtöisyys voisi läpäistä rippikoulun viestinnästä konfirmaatioon saakka? Millaista polkua nuori ja hänen perheensä kulkevat seurakuntanne rippikoulussa? Kehitetään seurakuntanne rippikoulua palvelumuotoilun menetelmillä.
Rippikoulun ajankohtaiset teemat ja kysymykset
Mitä meidän pitäisi tietää rippikoulusta juuri nyt? Tässä koulutuksessa pysähdytään rippikoulun kannalta ajankohtaisiin teemoihin. Koulutuksen sisältö rakennetaan sen pohjalta, mikä teidän työssänne juuri nyt mietityttää.
Rippikoulun sisältöjä Lattiakuvien ja Godly Playn avulla
Miten kerronnan menetelmien käyttäminen vahvistaa nuorilähtöisyyttä, nuorten osallisuutta ja toimijuutta rippikoulussa?
Lattiakuvat ja Godly Play sisältävät runsaasti rippikoulua tukevia työskentelyjä. Ne yhdistyvät luontevasti rippikoulusuunnitelman sisältöihin ja tavoitteisiin rikastuttaen rippikoulun kokonaisuutta.
Suunnittelemme kaikki koulutukset tilaajalle sopivaksi. Ota rohkeasti yhteyttä ja rakennetaan yhdessä juuri teille sopiva koulutus!
Lisätietoa
Koulutustiedustelut: seurakunnille@step.fi
Voit myös ottaa yhteyttä kouluttajaamme:
Selja Koponen, kouluttaja
selja.koponen@step.fi
p. 040 668 5259