Perhetoiminta
Iloa ja innostusta seurakunnan varhaiskasvatukseen ja perhetoimintaan!
Jokaisella perheellä on omanlainen, jatkuvasti muuttuva tarinansa. Jokaisessa perheessä myös katsomukselliset kysymykset näyttäytyvät eri tavoilla. Koko perheen ja perhetilanteen huomioiminen seurakunnan toiminnassa tukee lapsen turvallista kasvua, kehitystä ja osallisuutta. Lisäksi vanhemmuuden tukeminen on tärkeää koko perheen hyvinvoinnin kannalta.
Tarjoamme monenlaisia koulutuksia perheiden kanssa tehtävään työhön liittyen. Koulutuksemme tukevat seurakuntien perhetoiminnan kehittämistä, työntekijöiden laaja-alaista osaamista, perheiden osallisuuden vahvistamista ja hengellisyyden tukemista perheissä.
Esimerkkejä tarjoamistamme koulutuksista
Perheiden moninaisuus ja sensitiivinen työote
Miten luoda seurakunnassa perheiden moninaisuuden huomioivaa ja turvallisempaa tilaa rakentavaa toimintakulttuuria? Koulutuksessa vahvistetaan ymmärrystä perheiden moninaisuudesta sekä muuttuviin perhetilanteisiin liittyvistä kysymyksiä. Koulutus vahvistaa sensitiivistä työotetta perheiden kohtaamisessa.
Palikat perhetoiminnassa
Parisuhteen, vanhemmuuden ja isovanhemmuuden päivitetyt palikat ovat useita näkökulmia avaava, monikäyttöinen ja osallistava työtapa kohtaamisten tueksi. Koulutuksessa tutkitaan tiedollisesti, toiminnallisesti ja keskustellen, miten palikoita voi hyödyntää erilaisissa ryhmissä ja keskusteluissa.
Vanhemmuuden palikat
Millainen työväline päivitetyt Vanhemmuuden palikat ovat seurakunnassa ja yhteistyöverkostoissa? Vanhemmuuden palikat tukevat monipuolisesti vuorovaikutusta, itsetuntemusta ja osallisuutta lisäävää yhdessäoloa sekä verkossa että kasvokkain.
Nepsytietoinen työote seurakunnan varhaiskasvatuksessa ja perhetoiminnassa
Miten vahvistaa työntekijän valmiuksia tunnistaa ja tukea nepsypiirteisiä lapsia seurakunnan varhaiskasvatuksessa ja perhetoiminnassa? Koulutuksessa keskitytään käytännön toimintatapoihin, joiden kautta neurokirjon moninaisuus tulee ammatillisesti huomioiduksi.
Leikkivä seurakunta
Rakennetaanko yhdessä leikkivä seurakunta? Millainen leikki tukee eri ikäisten oppimista? Miten vahvistaa lapsen luontaista tapaa toimia ja osallistua leikkien? Koulutuksessa leikki, kehollisuus, mielikuvitus ja luovuus liitetään luontevaksi osaksi seurakunnan toimintaa.
Jumalanpalvelus lasten, nuorten ja perheiden kanssa
Osallistavaa jumalanpalveluselämää suunnitellaan yhdessä lasten, nuorten ja perheiden kanssa. Miten elävä ja vuorovaikutteinen jumalanpalvelus toteutuu eri tiloissa? Miten taide ja luovuus ovat osa jumalanpalvelusta? Koulutus sopii koko työyhteisölle, myös yhdessä seurakuntalaisten kanssa.
Raamatun ja kirkkovuoden aarteet lasten ja perheiden polulla
Miten juhlat ja kertomukset muuttuvat leikeiksi ja peleiksi synnyttäen jälleen uusia kertomuksia? Millä tavalla raamatunkertomukset kulkevat koteihin ja perheiden arkeen? Koulutuksessa tutkitaan Raamatun kertomuksia ja kirkkovuoden teemoja lapsen ja perheen näkökulmista erityisesti Polku-toimintamallin kolmeen ensimmäiseen ikäkauteen (0–8 v.) keskittyen.
Lapsen, nuoren ja perheen spiritualiteetti
Miten lapsi tutkii maailmaa ja Jumalaa? Entä nuori? Jokaisessa perheessä katsomukselliset kysymykset näyttäytyvät eri tavoin. Oman spiritualiteetin tunteminen vahvistaa vanhemman kykyä tukea lapsen ja nuoren hengellisen identiteetin rakentumista ja tutkia katsomusten moninaisuutta kokonaisvaltaisesti yhdessä heidän kanssaan.
Perhetoiminnan kehittäminen
Mitkä ovat seuraavat askeleet, jotta seurakunta voisi olla entistä perhelähtöisempi? Kenen näkökulmasta ja miten perhetoimintaa tulee kehittää muutosten keskellä? Koulutuksessa tarkastellaan miten perhetoiminnan tavoitteet, rakenteet ja toimintatavat vastaavat perheiden tarpeisiin. Koulutuksessa avataan yhdessä näkökulmia kohti seurakuntaa, jossa perheet ovat keskiössä.
Lapsen, nuoren ja perheen tukeminen surussa
Lapsen tai nuoren kohtaama suru on moninaista läheisen kuolemasta vanhempien eroon, muuttamisesta kiusaamiseen ja yksinäisyydestä ikävään. Suru haastaa kasvattajan pysähtymään ja tukemaan lasta tai nuorta. Koulutuksessa perehdytään lapsen ja nuoren kehitysvaiheisiin ja erilaisisiin tapoihin reagoida menetyksiin: Miten tukea lasta ja nuorta sekä yksilöllisesti että ryhmän jäsenenä?
Odotuksen sävyt
Miten tukea vanhemmuutta ja perheitä jo ennen vauvan syntymää? Koulutuksessa tutustutaan Odotuksen sävyt -menetelmään sekä vertaisryhmiin, joissa odottajat käsittelevät elämänmuutokseen liittyviä tunteita ja ajatuksia luovien harjoitusten ja keskustelun kautta. Toimintamallin tavoitteena on vahvistaa perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Vanhemmuuden sävyt
Kaipaatteko keinoja tukea vanhempia erilaisissa jaksamisen haasteissa? Vanhemmuuden sävyt on tapa tukea vanhempien jaksamista konkreettisesti kokonaisvaltaisesta näkökulmasta. Vanhemmuuden ja vanhempana jaksamisen osa-alueita, tarpeita ja taitoja lähestytään värisävyjen, niiden symboliikan ja niistä avautuvien teemojen kautta. Vanhemmuuden sävyjen avulla vanhempi voi tunnistaa sekä omia vahvuuksiaan että tuen tarpeitaan omassa elämäntilanteessaan.
Koulutuksessa tutustutaan Vanhemmuuden sävyt -toimintamalliin ja siihen liittyviin itsemyötätuntoa, läsnäoloa ja tunnetaitoja lisääviin toiminnallisiin harjoituksiin. Toimintamallin tavoitteena on tukea vanhempia kohti riittävän hyvää ja oman näköistä vanhemmuutta.
Suunnittelemme kaikki koulutukset tilaajalle sopivaksi. Ota rohkeasti yhteyttä ja rakennetaan yhdessä juuri teille sopiva koulutus!
Lisätietoa
Koulutustiedustelut: seurakunnille@step.fi
Voit myös ottaa yhteyttä kouluttajiimme:
Kaisa Aitlahti, kouluttaja
kaisa.aitlahti@step.fi
p. 040 703 3356
Päivi Aumala, kouluttaja
paivi.aumala@step.fi
p. 040 158 1345
Marjukka Luoma, kouluttaja
marjukka.luoma@step.fi
p. 050 525 0349