Perhetoiminta

Iloa ja innostusta seurakunnan varhaiskasvatukseen ja perhetoimintaan!

Jokaisella perheellä on omanlainen, jatkuvasti muuttuva tarinansa. Jokaisessa perheessä myös katsomukselliset kysymykset näyttäytyvät eri tavoilla. Koko perheen ja perhetilanteen huomioiminen seurakunnan toiminnassa tukee lapsen turvallista kasvua, kehitystä ja osallisuutta. Lisäksi vanhemmuuden tukeminen on tärkeää koko perheen hyvinvoinnin kannalta.

Tarjoamme monenlaisia koulutuksia perheiden kanssa tehtävään työhön liittyen. Koulutuksemme tukevat seurakuntien perhetoiminnan kehittämistä, työntekijöiden laaja-alaista osaamista, perheiden osallisuuden vahvistamista ja hengellisyyden tukemista perheissä.

Esimerkkejä tarjoamistamme koulutuksista

Jumalanpalvelus lasten, nuorten ja perheiden kanssa

Osallistavaa jumalanpalveluselämää suunnitellaan yhdessä lasten, nuorten ja perheiden kanssa. Miten elävä ja vuorovaikutteinen jumalanpalvelus toteutuu eri tiloissa? Miten taide ja luovuus ovat osa jumalanpalvelusta? Koulutus sopii koko työyhteisölle, myös yhdessä seurakuntalaisten kanssa.

Perheiden moninaisuus ja sensitiivinen työote

Miten luoda seurakunnassa perheiden moninaisuuden huomioivaa ja turvallisempaa tilaa rakentavaa toimintakulttuuria?   Koulutuksessa vahvistetaan ymmärrystä perheiden moninaisuudesta sekä muuttuviin perhetilanteisiin liittyvistä kysymyksiä.  Koulutus vahvistaa sensitiivistä työotetta perheiden kohtaamisessa.  

Palikat perhetoiminnassa

Parisuhteen, vanhemmuuden ja isovanhemmuuden päivitetyt palikat ovat useita näkökulmia avaava, monikäyttöinen ja osallistava työtapa kohtaamisten tueksi. Koulutuksessa tutkitaan tiedollisesti, toiminnallisesti ja keskustellen, miten palikoita voi hyödyntää erilaisissa ryhmissä ja keskusteluissa. 

Raamatun ja kirkkovuoden aarteet lasten polulla

Miten juhlat ja kertomukset muuttuvat leikeiksi ja peleiksi synnyttäen jälleen uusia kertomuksia? Millä tavalla raamatunkertomukset kulkevat koteihin ja perheiden arkeen? Koulutuksessa tutkitaan Raamatun kertomuksia ja kirkkovuoden teemoja lapsen ja perheen näkökulmista erityisesti Polku-toimintamallin kolmeen ensimmäiseen ikäkauteen (0–8 v.) keskittyen. 

Lapsen ja perheen spiritualiteetti

Miten lapsi tutkii maailmaa ja Jumalaa? Jokaisessa perheessä katsomukselliset kysymykset näyttäytyvät eri tavoin. Oman spiritualiteetin tunteminen vahvistaa vanhemman kykyä tukea lapsen hengellistä identiteettiä ja tutkia katsomusten moninaisuutta kokonaisvaltaisesti yhdessä lapsen kanssa. 

Vanhemmuuden palikat

Millainen työväline päivitetyt Vanhemmuuden palikat ovat seurakunnassa ja yhteistyöverkostoissa? Vanhemmuuden palikat tukevat monipuolisesti vuorovaikutusta, itsetuntemusta ja osallisuutta lisäävää yhdessäoloa sekä verkossa että kasvokkain. 

Lapsen, nuoren ja perheen tukeminen surussa

Lapsen tai nuoren kohtaama suru on moninaista läheisen kuolemasta vanhempien eroon, muuttamisesta kiusaamiseen ja yksinäisyydestä ikävään. Suru haastaa kasvattajan pysähtymään ja tukemaan lasta tai nuorta. Koulutus luo ymmärrystä lapsen ja nuoren kehitysvaiheista ja erilaisista tavoista reagoida menetyksiin: Miten tukea lasta ja nuorta sekä yksilöllisesti että ryhmän jäsenenä?  

Perhetoiminnan kehittäminen

Perheiden monimuotoisuus kutsuu kehittämään seurakunnan toimintaa perhelähtöisesti. Miten perhetoiminnan tavoitteet, rakenteet ja toimintatavat vastaavat perheiden tarpeisiin? Toteutuuko perheiden osallisuus suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa?  Koulutus vahvistaa perhelähtöistä työotetta.

Räätälöimme kaikki koulutukset tilaajalle sopivaksi. Ota rohkeasti yhteyttä ja rakennetaan yhdessä juuri teille sopiva koulutus! 

Koulutustiedustelut

seurakunnille@step.fi 

Voit myös ottaa yhteyttä kouluttajiimme:  

Kaisa Aitlahti, kouluttaja
kaisa.aitlahti@step.fi
p. 040 703 3356

Päivi Aumala, kouluttaja
paivi.aumala@step.fi
p. 040 158 1345

Marjukka Luoma, kouluttaja
marjukka.luoma@step.fi
p. 050 525 0349