Katsomuskasvatus

Katsomuskasvatuksen kehittäminen ja kouluttaminen

Katsomuskasvatuksen ammatillinen kehittäminen vahvistaa kasvattajien luottamusta omiin taitoihinsa käsitellä katsomuksiin ja moninaisuuteen liittyviä asioita varhaiskasvatuksen arjessa. Osaamisen vahvistaminen auttaa kasvattajia tukemaan lasten kulttuurista ja katsomuksellista identiteettiä ja rikastamaan varhaiskasvatuksen arkea. 

Varhaiskasvatuksessa lapset kohtaavat kodin arvojen ja katsomusten lisäksi toisenlaisia tapoja ajatella ja toimia. Yhteistyö katsomusyhteisöjen kanssa voi kehittää lasten valmiuksia ymmärtää lähiyhteisön monimuotoisuutta ja vahvistaa kulttuuriseen osaamiseen ja ajatteluun ja oppimiseen liittyvää laaja-alaista osaamista.  

Tarjoamme varhaiskasvattajille koulutusta ja konsultaatiota katsomuskasvatuksen eri teemoista, esimerkiksi katsomuskasvatusosaamisen kehittäminen työyhteisössä, katsomuskasvatuksen pedagogiikka, menetelmät esim. lattiakuvat katsomuskasvatuksessa ja yhteistyö katsomusyhteisöjen kanssa. Lisäksi kehitämme katsomuskasvatukseen sopivia materiaaleja ja osallistumme Kasvua katsomuksesta -sivujen sisällön tuotantoon. Lue lisää katsomuskasvatuksen kehittämisestä täältä. 

Tutustu ajankohtaisiin koulutuksiimme. Voit myös tilata koulutuksen paikkakunnallesi. Koulutus voidaan toteuttaa pelkästään oman työyhteisösi (seurakunta tai kunta) henkilöstölle tai voit kutsua mukaan myös yhteistyökumppaneiden varhaiskasvattajia. Ota yhteyttä kouluttajiimme, niin pohditaan katsomuskasvatuksen ajankohtaisia kysymyksiä yhdessä! 

Alla muutama esimerkki tarjoamistamme koulutuksista:  

Lattiakuvat katsomuskasvatuksessa 

Lattiakuvat on erinomainen menetelmä katsomuskasvatukseen ja elämänkysymysten käsittelemiseen. Menetelmä tukee osallisuutta, kokonaisvaltaisuutta ja dialogisuutta. Yhteisöllisen kokemisen ja jakamisen merkitys oppimisessa, kaikkien aistien käyttö, kehollisuus ja muu toiminnallisuus sekä laaja-alainen osaaminen tulevat lattiakuvien kautta huomioiduksi.   

Kokeillaan ja kehitetään katsomuskasvatustaitoja 

Oletko miettinyt miten käynnistää katsomuskasvatuksen kehittäminen työyhteisössä? Katsomuskasvatuksen kehittämiseen tarvitaan yhteistä puhetta, rohkeita kokeiluja, menetelmiä ja materiaaleja. Tässä koulutuksessa opitaan käyttämään konkreettisia menetelmiä katsomusdialogin käynnistämiseksi ja kehittämiseksi niin omassa työyhteisössä, työtiimissä kuin yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.   

Katsomuskasvatuksen pedagogiikka ja yhteistyö 

Katsomuskasvatus vahvistaa lasten vuorovaikutustaitoja erilaisista kulttuuri- ja katsomustaustoista tulevien ihmisten kanssa sekä kehittää lasten myönteistä suhtautumista omaan ja muiden kulttuureihin ja katsomuksiin. Miten katsomuskasvatus niveltyy osaksi varhaiskasvatuksen arkea ja toimintaa ohjaavaa pedagogista ajattelua? Mitä inkluusio tarkoittaa moninaisuuden näkökulmasta? Entä miten katsomusyhteisöjen kanssa tehtävä yhteistyö voi rikastuttaa katsomuskasvatusta? Koulutus avaa mahdollisuuksia kehittää katsomuskasvatuksen pedagogiikkaa ja rakentaa dialogia ja yhteistyötä yhdessä kunnan varhaiskasvatuksen ja alueen katsomusyhteisöjen kanssa.   

 

Räätälöimme kaikki koulutukset tilaajalle sopivaksi. Ota rohkeasti yhteyttä ja rakennetaan yhdessä juuri teille sopiva koulutus! 

Lisätietoa

Koulutustiedustelut: seurakunnille@step.fi 

Voit myös ottaa yhteyttä kouluttajiimme:  

Päivi Aumala, kouluttaja
paivi.aumala@step.fi
p. 040 158 1345

Kaisa Aitlahti, tiiminvetäjä, kouluttaja
kaisa.aitlahti@step.fi
p. 040 703 3356

Selja Koponen, kouluttaja 
selja.koponen@step.fi
p. 040 668 5259